Dagens konst - Aubrey Beardsley

Jugend/art nouveau  - Stilen är väldigt lätt att känna igen genom att bilderna ofta innehåller slingriga växter och få skuggningar. Stilen fick inget stort genombrott i Sverige utan hittas mest i stora städer som Glasgow, Bryssel, Paris, Barcelona och Wien. Där hittar man den både som arkitektur och i inredningen. Jugendstilen slog ochså igenom i bland annat smyckestillverkning och som tryck på tyg.

Art nouveau hade en lite annorlunda stil än jugend, de var mer blommor och mönster medans jugend mer hade blommorna i bakgrunden. 3 stycken blommor kännetecknar jugendstilen och art nouveau mest, näckrosen, irisen och lotusblomman.

Aubrey Beardsley
- Aubrey är från storbrittanien och var en tecknare/grafiker/illustratör inom jugendstilen. De flesta av hans bilder är gjorda med tusch och har en stor konstrast med mycket stora ytor, heltäckande färger men ochså mycket detaljerat inom vissa områden. Som barn va Aubrey en duktig pianist och uppträdde på flera konserter I sin hemstad.

Tecknat hade han gjort i hela sitt liv men var under sina fem sista år i livet som han började teckna på heltid. De mest berömda av hans verk är illustrationer med temat mytologi och historia, han var även nära vän med Oscar Wilde och illustrerade till hans berätterlser Salome 1893. Själv så skrev Aubrey en erotisk saga som hette Under the hill om en medeltida tysk legend,  "Tannhäuser", sagan blev aldrig klar men gavs ändå ut 1907. Vid 25 års ålder tog Aubrey av tuberkolos och hade innan vart sjuk hela livet till och från.

image305image306

image307


image308image309

Jag tycker jugend är en väldigt speciell och snygg konstform, gillar tusch teckningarna allra mest med de enkla uttrycken, blommorna och det kvinnliga.. De tilltalat mig. Aubrey har de enkla nästan skissliknande utseendet över sina bilder som verkar så enkelt men ändå så komplicerat om man tittar närmare och bryr sig om detaljerna. Har personligen försökt mig på att teckna såhär själv och det är inte allt för lätt. Bilden i mitten med den röda kvinnan är min favorit bland de Aubrey bilder jag sett, älskar färgerna och roserna i bakgrunden, den stora kjolen, brösten, de lilla ansiktet och svallande håret. Skulle vilja ha den bilden målad på min vägg med bara kvinnan och rosorna.


En tanke åt Helena ochså

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0